Pyl je druhou nejdůležitější složkou potravy včel, zdroj bílkovin.
Včelám se během návštěvy květů rostlin zachycují jednotlivá pylová zrna na chloupcích na těle. Tato pylová zrna včely „vyčesávají“ a pomocí obsahu medného váčku slepují dohromady a vytvářejí pylové rousky, které umisťují na třetí pár nohou. Rousky donesou do úlu a umístí do buněk. Přidávají enzymy, výměšky hltanových žláz a další látky, které vedou ke konzervaci tohoto plástového pylu. Při tomto procesu (tzv. fermentaci) dochází k rozpukání obalu pylových zrn a včely mohou využít obsah pylových zrn jako zdroj bílkovin. Obal pylového zrna je odolný vůči vlivu vnějšího prostředí. Je odolný i k takovému prostředí, jaké je v žaludku lidí. K puknutí obalu dochází při zrání pylu v plástech. Pokud včela pozře přímo donesený pyl, k narušení jeho obalu a využití obsahu dochází až v žaludku působením enzymů.
Pyl lze s úspěchem užít jako potravinový doplněk, jako zdroj bílkovin, minerálních látek, uhlovodanů a komplexu vitamínů B. Dále obsahuje nenasycené mastné kyseliny a minerální látky. Všechny látky obsažené v pylu příznivě ovlivňují látkovou výměnu v lidském organismu. Pro maximální využití obsahu pylových zrn je nutno nahradit zrání v plástech.
Do čisté sklenice (nejlépe Twist off) 370 ml dáme 15 g medu a 50 ml studené, převařené vody. Rozmícháme a přisypeme 100 g rouskovaného pylu. Promícháme a necháme přikryté utěrkou stát v místnosti. Po třech dnech uzavřeme víčkem a dáme dolů do ledničky. Užíváme dle níže uvedeného návodu.
Dále je pro přímou konzumaci určen vypichovaný plástový pyl, tzv. pyl perga, který je nepoměrně dražší.
Literatura: Veselý a kolektiv – Včelařství
MUDr. Jana Hajdůšková – Včelí produkty očima lékaře
MUDr. Bohuslav Handl – Včelí produkty ve výživě člověka a v lékařství
Vyrábíme svíčky lité do forem, ktere hoří jasným plamenem a šíří jemnou vůni.