Pyl

včely

Pyl = včelí chléb.

Pyl je druhou nejdůležitější složkou potravy včel, zdroj bílkovin.

Včelám se během návštěvy květů rostlin zachycují jednotlivá pylová zrna na chloupcích na těle. Tato pylová zrna včely „vyčesávají“ a pomocí obsahu medného váčku slepují dohromady a vytvářejí pylové rousky, které umisťují na třetí pár nohou. Rousky donesou do úlu a umístí do buněk. Přidávají enzymy, výměšky hltanových žláz a další látky, které vedou ke konzervaci tohoto plástového pylu. Při tomto procesu (tzv. fermentaci) dochází k rozpukání obalu pylových zrn a včely mohou využít obsah pylových zrn jako zdroj bílkovin. Obal pylového zrna je odolný vůči vlivu vnějšího prostředí. Je odolný i k takovému prostředí, jaké je v žaludku lidí. K puknutí obalu dochází při zrání pylu v plástech. Pokud včela pozře přímo donesený pyl, k narušení jeho obalu a využití obsahu dochází až v žaludku působením enzymů.

Pyl lze s úspěchem užít jako potravinový doplněk, jako zdroj bílkovin, minerálních látek, uhlovodanů a komplexu vitamínů B. Dále obsahuje nenasycené mastné kyseliny a minerální látky. Všechny látky obsažené v pylu příznivě ovlivňují látkovou výměnu v lidském organismu. Pro maximální využití obsahu pylových zrn je nutno nahradit zrání v plástech.

Do čisté sklenice (nejlépe Twist off) 370 ml dáme 15 g medu a 50 ml studené, převařené vody. Rozmícháme a přisypeme 100 g rouskovaného pylu. Promícháme a necháme přikryté utěrkou stát v  místnosti. Po třech dnech uzavřeme víčkem a dáme dolů do ledničky. Užíváme dle níže uvedeného návodu.

Dále je pro přímou konzumaci určen vypichovaný plástový pyl, tzv. pyl perga, který je nepoměrně dražší.

  1. pyl má podobné vlastnosti, jako mateří kašička, na psychiku člověka, účinky až omlazující při vyčerpanosti organismu
  2. působí příznivě na snížení vysokého krevního tlaku
  3. má příznivé účinky při chudokrevnosti, dochází k úpravě krevního obrazu do normálu
  4. má příznivé účinky u vleklých i akutních chorob jater v kombinaci s medem a mateří kašičkou
  5. má příznivé účinky při zánětu a zbytnění prostaty
  6. pyl s medem a mateří kašičkou se používá při podvýživě a celkovém vyčerpání. Je vítaný tam, kde tělo potřebuje rychle obnovit tkáně – po těžkých a vyčerpávajících nemocech, operacích, v rekonvalescenci po mozkových cévních příhodách. Pyl se doporučuje k celkovému posílení organismu, u vředové choroby žaludku a dvanácterníků. Pyl má dobré účinky při různých neuralgiích a bolestech v páteři tím, že obsahuje všechny složky vitamínu B.
  7. nutná opatrnost u alergiků na pyl
  8. nedoporučuje se užívat u nemocných s ledvinami, u těhotných žen a osob s nádorovým onemocněním
  9. užívání : při nárazové léčbě 30 g večer ( v noci dochází k regeneraci organismu)
    při chronické léčbě 15 g denně
    preventivně 1 lžička denně
  10. pyl je nutné skladovat v chladu, temnu a bez přístupu vzdušné vlhkosti

Literatura: Veselý a kolektiv – Včelařství
MUDr. Jana Hajdůšková – Včelí produkty očima lékaře
MUDr. Bohuslav Handl – Včelí produkty ve výživě člověka a v lékařství

Svíčky ze včelího vosku

Vyrábíme svíčky lité do forem, ktere hoří jasným plamenem a šíří jemnou vůni.svíčky

Svíčky si můžete objednat
v našem e-shopu